Buďme k zvieratám ľudskejší!
Zistite viac prečo a ako pomáhame zvieratám
Staráme sa o viac ako 300 jedincov
ZOO je otvorená takmer počas celého roka
Nahliadnite ako to u nás vyzerá a čo sa u nás deje
Zistite viac o našich zverencoch
Cez víkendy a sviatky
Nenecháme Vás hladných
Myslíme na všetkých, aj na tých najmenších
Naša ZOO žije stále niečím novým
Zabudnite na drobné slimáky, ktoré poznáte zo slovenských záhrad. Slimák africký je skutočným obrom medzi suchozemskými mäkkýšmi. Keď sa pomaly a rozvážne posúva po skle terária, pôsobí takmer hypnotizujúco. Hoci nemá hlas a nikam sa neponáhľa, dokáže si získať obrovskú pozornosť. Je živým dôkazom toho, že aj ten najpomalší tvor v prírode môže byť neuveriteľne fascinujúci a dôležitý pre svoj ekosystém.
Zatiaľ neadoptované.
Masívny slimák s veľkou, kužeľovitou a pravotočivou ulitou, ktorá má zvyčajne hnedé sfarbenie s tmavými a svetlými pásmi. Samotné telo (noha) je svalnaté, slizké, zvyčajne sivohnedej až takmer čiernej farby (v chovoch existujú aj albíni s bielou nohou). Na hlave má dva páry zaťahovacích tykadiel – dlhšie nesú oči, kratšie slúžia ako hmatový a čuchový orgán.
Je aktívny predovšetkým v noci a za súmraku, alebo počas dňa po výdatnom daždi, kedy je vysoká vlhkosť vzduchu. Cez deň sa zvyčajne ukrýva pred slnkom zahrabaný v zemi alebo pod lístím. Ak nastane obdobie sucha, dokáže si vchod do ulity uzavrieť špeciálnym viečkom zo slizu (epifragmou) a upadnúť do stavu nečinnosti (estivácie), v ktorom prečká nepriaznivé obdobie.
Zabudnite na drobné slimáky, ktoré poznáte zo slovenských záhrad. Slimák africký je skutočným obrom medzi suchozemskými mäkkýšmi. Keď sa pomaly a rozvážne posúva po skle terária, pôsobí takmer hypnotizujúco. Hoci nemá hlas a nikam sa neponáhľa, dokáže si získať obrovskú pozornosť. Je živým dôkazom toho, že aj ten najpomalší tvor v prírode môže byť neuveriteľne fascinujúci a dôležitý pre svoj ekosystém.
Zatiaľ neadoptované.
Masívny slimák s veľkou, kužeľovitou a pravotočivou ulitou, ktorá má zvyčajne hnedé sfarbenie s tmavými a svetlými pásmi. Samotné telo (noha) je svalnaté, slizké, zvyčajne sivohnedej až takmer čiernej farby (v chovoch existujú aj albíni s bielou nohou). Na hlave má dva páry zaťahovacích tykadiel – dlhšie nesú oči, kratšie slúžia ako hmatový a čuchový orgán.
Je aktívny predovšetkým v noci a za súmraku, alebo počas dňa po výdatnom daždi, kedy je vysoká vlhkosť vzduchu. Cez deň sa zvyčajne ukrýva pred slnkom zahrabaný v zemi alebo pod lístím. Ak nastane obdobie sucha, dokáže si vchod do ulity uzavrieť špeciálnym viečkom zo slizu (epifragmou) a upadnúť do stavu nečinnosti (estivácie), v ktorom prečká nepriaznivé obdobie.