Ťava dvojhrbá
Camelus bactrianus
Nela
Bactrian camel
Nelka – nový domov a úľava od bolesti
Nelka sa narodila v cirkuse. Keď prišla do Malkia Parku, mala iba rok a osem mesiacov a zdravotný problém, ktorý si vyžadoval trpezlivú, každodennú starostlivosť.
V spodnej sánke sa jej tvoril hnis a počas dvoch mesiacov sme jej postihnuté miesto denne ošetrovali. Keď sme v sánke objavili dva patologické otvory, nasledovalo röntgenové vyšetrenie. Jeho výsledky ukázali, že poškodený zub musí veterinár vytrhnúť.
Za týmito niekoľkými vetami sú týždne ošetrovania, pozornosti a úsilia pomôcť mladej ťave. Prijať zviera totiž znamená prevziať zodpovednosť aj za zdravotné problémy, s ktorými prichádza.
Dnes je Nelka súčasťou Malkia Parku a spoločnosť jej robí ťaví samec Kamil. U nás našla domov, kde má priestor na pohyb, pokojný odpočinok a ľudí, ktorí každý deň dohliadajú na jej potreby.
Nelkin príbeh môžete podporiť aj vy. Symbolickou adopciou prispejete na jej krmivo, veterinárnu starostlivosť a každodenné potreby. Pomôžete nám tak byť pri nej vždy, keď nás bude potrebovať.
Staňte sa Nelkiným adoptívnym rodičom.
Zatiaľ neadoptované
Ťavy sú na život v púšti veľmi dobre prispôsobené. Namiesto kopýtok majú “papučky”, vďaka ktorým sa im nohy nezabárajú do piesku. Dokážu zaklapnúť nozdry, takže sa im pri púštnej búrke nedostane piesok do nosa. Uši sú chránené pred pieskom vďaka hustému osrsteniu. No a oči sú tiež v bezpečí – oko si vedia “zaklapnúť” tretím viečkom.
Ťava dvojhrbá je v lete chránená krátkou srsťou, ktorá ju chráni pred slnečným žiarením a dotieravým hmyzom a na zimu presrstí do hustej zimnej srsti, ktorá zabezpečuje izoláciu pred studeným dažďom, nepríjemným vetrom a snehom.
Pohybuje sa v stádach, ktoré vedie vždy jeden starší samec. V stáde môže byť 6-20 jedincov. Mladé samce sa istý čas potulujú samé, až kým sa im podarí vytvoriť hárem. Často sa snažia odlákať starému samcovi z háremu aspoň zopár samíc, ale ten ich tvrdo odháňa.
Párenie sa odohráva vo zvláštnej polohe v sede. Samice ťavy rodia mláďatá raz za dva roky. Rodia výhradne v stoji. Už po dvoch hodinách po pôrode sa mláďa snaží postaviť a kráčať. Avšak až po niekoľkých dňoch je v chôdzi istejšie. Samica kojí mláďa takmer až do jeho pohlavnej dospelosti (2.-3. rok života). Počas trinástich mesiacov dokáže produkovať 1 až 7 litrov mlieka denne. Mladé samce sú zo skupiny vypudené, samice zostávajú s matkou.
V súčasnosti je divoká ťava dvojhrbá (Camelus ferus) považovaná za samostatný druh a je na pokraji vyhynutia. Posledné voľne žijúce populácie prežívajú v počte niekoľko stoviek jedincov v púšti Gobi na juhozápade Mongolska. Hospodársky chovaných zvierat je odhadovo okolo 15 miliónov.
Pôvod ťavy dvojhrbej je v strednej Ázii. Dá sa vidieť v regióne od Kazachstanu po severné Mandžusko. Rovnako ako ťava jednohrbá (dromedár), ktorej pôvod je v Afrike, bola domestikovaná už v dávnej minulosti. Divoké ťavy jednohrbé boli už dávno vyhubené.
Ťava je mimoriadne nenáročná, uspokojí sa s výživne veľmi chudobným krmivom a v hospodárení s vodou je mimoriadne efektívna.
Hrby slúžia na vytváranie tukových zásob – zdroja metabolickej vody. Mýtus o tom, že ťava nosí v hrboch zásoby vody je preto nepravdivý.
Ťavy dokážu naraz vypiť také množstvo vody, ktoré zodpovedá tretine hmotnosti ich tela.
Ťavy znášajú veľmi zle vlhké podnebie. Inak sú schopné bez problémov prežiť aj výkyvy teplôt od mínus 27 stupňov Celsia do plus 50.
Sú to prežúvavce a dokážu stráviť aj tvrdé trávy, byliny či tenšie vetvičky s lístím krovín rastúcich v nehostinných podmienkach.
Ťava dvojhrbá
Camelus bactrianus
Nela
Bactrian camel
Dátum narodenia
30. 04. 2017
RAD
čeľaď
DĹŽKA TELA
350-380 cm, z toho chvost dlhý cca 50 cm
VÝŠKA
v kohútiku 180-200 cm, s hrbom až 230 cm
HMOTNOSŤ
600-900 kg
DĹŽKA ŽIVOTA
až 50 rokov
DĹŽKA GRAVIDITY
13 mesiacov
POČET MLÁĎAT
1
Výskyt
ako hospodárske zviera sa chová v severnej Afrike a v Ázii
Potrava
trávy, lístie, byliny
Nela
Nelka – nový domov a úľava od bolesti
Nelka sa narodila v cirkuse. Keď prišla do Malkia Parku, mala iba rok a osem mesiacov a zdravotný problém, ktorý si vyžadoval trpezlivú, každodennú starostlivosť.
V spodnej sánke sa jej tvoril hnis a počas dvoch mesiacov sme jej postihnuté miesto denne ošetrovali. Keď sme v sánke objavili dva patologické otvory, nasledovalo röntgenové vyšetrenie. Jeho výsledky ukázali, že poškodený zub musí veterinár vytrhnúť.
Za týmito niekoľkými vetami sú týždne ošetrovania, pozornosti a úsilia pomôcť mladej ťave. Prijať zviera totiž znamená prevziať zodpovednosť aj za zdravotné problémy, s ktorými prichádza.
Dnes je Nelka súčasťou Malkia Parku a spoločnosť jej robí ťaví samec Kamil. U nás našla domov, kde má priestor na pohyb, pokojný odpočinok a ľudí, ktorí každý deň dohliadajú na jej potreby.
Nelkin príbeh môžete podporiť aj vy. Symbolickou adopciou prispejete na jej krmivo, veterinárnu starostlivosť a každodenné potreby. Pomôžete nám tak byť pri nej vždy, keď nás bude potrebovať.
Staňte sa Nelkiným adoptívnym rodičom.
Zatiaľ neadoptované
Ťavy sú na život v púšti veľmi dobre prispôsobené. Namiesto kopýtok majú “papučky”, vďaka ktorým sa im nohy nezabárajú do piesku. Dokážu zaklapnúť nozdry, takže sa im pri púštnej búrke nedostane piesok do nosa. Uši sú chránené pred pieskom vďaka hustému osrsteniu. No a oči sú tiež v bezpečí – oko si vedia “zaklapnúť” tretím viečkom.
Ťava dvojhrbá je v lete chránená krátkou srsťou, ktorá ju chráni pred slnečným žiarením a dotieravým hmyzom a na zimu presrstí do hustej zimnej srsti, ktorá zabezpečuje izoláciu pred studeným dažďom, nepríjemným vetrom a snehom.
Pohybuje sa v stádach, ktoré vedie vždy jeden starší samec. V stáde môže byť 6-20 jedincov. Mladé samce sa istý čas potulujú samé, až kým sa im podarí vytvoriť hárem. Často sa snažia odlákať starému samcovi z háremu aspoň zopár samíc, ale ten ich tvrdo odháňa.
Párenie sa odohráva vo zvláštnej polohe v sede. Samice ťavy rodia mláďatá raz za dva roky. Rodia výhradne v stoji. Už po dvoch hodinách po pôrode sa mláďa snaží postaviť a kráčať. Avšak až po niekoľkých dňoch je v chôdzi istejšie. Samica kojí mláďa takmer až do jeho pohlavnej dospelosti (2.-3. rok života). Počas trinástich mesiacov dokáže produkovať 1 až 7 litrov mlieka denne. Mladé samce sú zo skupiny vypudené, samice zostávajú s matkou.
V súčasnosti je divoká ťava dvojhrbá (Camelus ferus) považovaná za samostatný druh a je na pokraji vyhynutia. Posledné voľne žijúce populácie prežívajú v počte niekoľko stoviek jedincov v púšti Gobi na juhozápade Mongolska. Hospodársky chovaných zvierat je odhadovo okolo 15 miliónov.
Pôvod ťavy dvojhrbej je v strednej Ázii. Dá sa vidieť v regióne od Kazachstanu po severné Mandžusko. Rovnako ako ťava jednohrbá (dromedár), ktorej pôvod je v Afrike, bola domestikovaná už v dávnej minulosti. Divoké ťavy jednohrbé boli už dávno vyhubené.
Ťava je mimoriadne nenáročná, uspokojí sa s výživne veľmi chudobným krmivom a v hospodárení s vodou je mimoriadne efektívna.
Hrby slúžia na vytváranie tukových zásob – zdroja metabolickej vody. Mýtus o tom, že ťava nosí v hrboch zásoby vody je preto nepravdivý.
Ťavy dokážu naraz vypiť také množstvo vody, ktoré zodpovedá tretine hmotnosti ich tela.
Ťavy znášajú veľmi zle vlhké podnebie. Inak sú schopné bez problémov prežiť aj výkyvy teplôt od mínus 27 stupňov Celsia do plus 50.
Sú to prežúvavce a dokážu stráviť aj tvrdé trávy, byliny či tenšie vetvičky s lístím krovín rastúcich v nehostinných podmienkach.








