Emu hnedý

Dromaius novaehollandiae

Emu hnedý

Keď sa pozriete do očí emu, uvidíte v nich kúsok praveku. Títo majestátni kráľovia austrálskych stepí síce nevedia lietať, no na zemi nemajú konkurenciu. Sú to rodení cestovatelia. Naše emu sú ešte mláďatá, ale v budúcnosti budú budovať rešpekt svojou výškou, no hneď ako sa rozbehnú svojím typickým, trochu komickým štýlom, ukážu svoju zvedavú a mierumilovnú povahu. Sú to skutoční vytrvalci, ktorých len tak niečo neprekvapí.

Veľký, nelietavý vták s dlhým krkom a nohami. Jeho perie pripomína skôr srsť a má ochrannú hnedosivú farbu. Krídla sú zakrpatené. Na silných nohách má tri prsty s ostrými pazúrmi.

Emu hnedý

Dromaius novaehollandiae

Emu hnedý

RAD

Kazuáry

čeľaď

Emuovité

VÝŠKA

150 – 190 cm

HMOTNOSŤ

30 – 55 kg

DĹŽKA ŽIVOTA

10 – 20 rokov

INKUBAČNÁ DOBA

56 dní

POČET VAJEC

5 – 15 kusov (tmavozelené, pripomínajúce avokádo)

Výskyt

Takmer celá Austrália (okrem hustých lesov a púští)

Potrava

Výhonky rastlín, semená, plody, hmyz (najmä sarančatá) a drobné stavovce

Keď sa pozriete do očí emu, uvidíte v nich kúsok praveku. Títo majestátni kráľovia austrálskych stepí síce nevedia lietať, no na zemi nemajú konkurenciu. Sú to rodení cestovatelia. Naše emu sú ešte mláďatá, ale v budúcnosti budú budovať rešpekt svojou výškou, no hneď ako sa rozbehnú svojím typickým, trochu komickým štýlom, ukážu svoju zvedavú a mierumilovnú povahu. Sú to skutoční vytrvalci, ktorých len tak niečo neprekvapí.

Veľký, nelietavý vták s dlhým krkom a nohami. Jeho perie pripomína skôr srsť a má ochrannú hnedosivú farbu. Krídla sú zakrpatené. Na silných nohách má tri prsty s ostrými pazúrmi.