Rys ostrovid

Lynx lynx

Brutus

Eurasian lynx
Najväčšia európska mačkovitá šelma

V minulosti bol rys ostrovid takmer vyhubený, no vďaka ochrane sa jeho populačná hustota zväčšila. Brutus sa narodil v zajatí, a preto, žiaľ, nie je možné ho vypustiť do voľnej prírody.

Sfarbenie je veľmi rôznorodé, všeobecne sa ale dá povedať, že čím severnejšie rys žije, tým má svetlejšiu srsť, aby bol čo najlepšie maskovaný v zasneženej krajine. Základná farba prechádza od svetložltej až po červenkasto žltú s výraznými tmavohnedými škvrnami a pozdĺžnym pásom na chrbte. Tieto škvrny môžu byť podľa pôvodu rysa rôzne výrazné. V zime je srsť hustejšia, prechádza viac do siva a tmavé škvrny strácajú na zreteľnosti. Brucho je zreteľne svetlejšie až biele.

Charakteristickým znakom všetkých rysov sú trojuholníkové uši s čiernymi chlpmi na ich koncoch a tiež čierny koniec chvosta.

Má veľmi široké a guľaté laby. Rysovi ostrovidovi pri jesennej výmene srsti narastá na labách hustá dlhá srsť, slúžiaca ako snežnice, ktoré mu napomáhajú pri brodení sa snehom, a tým so šetrením ťažko získanej energie pri pátraní za korisťou a jej prenasledovaní. Toto ochlpenie spodkov láb uľahčuje rysovi nielen pohyb v sypkom snehu, ale pôsobí aj protišmykovo na klzkých zľadovatených plochách. Aj vďaka tomu má rys vyššie šance na dobehnutie potenciálnej koristi, ktorá nie je na klzký terén vybavená tak ako rys.

Rys ostrovid

Lynx lynx

Brutus

Eurasian lynx
Najväčšia európska mačkovitá šelma

Dátum narodenia

22. 5. 2016

RAD

Mäsožravce

čeľaď

Mačkovité

DĽŽKA TELA

70-110 cm

VÝŠKA

50-75 cm

HMOTNOSŤ

15-38 kg

DĽŽKA ŽIVOTA

10-20 rokov

DĽŽKA GRAVIDITY

65-74 dní

POČET MLÁĎAT

1-2, výnimočne 4

Výskyt

na niekoľkých izolovaných územiach v strednej, severovýchodnej Európe, na Sibíri po centrálne ázijské pohoria a v malej časti severnej Ázie

Potrava

prevažne stavovce, napríklad zajace, králiky, srnce, kamzíky, líšky a rôzne druhy vtákov

Brutus

Vyberte spôsob platby
Osobné informácie

Informácie o kreditnej karte
Ide o bezpečnú platbu šifrovanú SSL.
fakturačné údaje

Dar celkom €200,00

V minulosti bol rys ostrovid takmer vyhubený, no vďaka ochrane sa jeho populačná hustota zväčšila. Brutus sa narodil v zajatí, a preto, žiaľ, nie je možné ho vypustiť do voľnej prírody.

Sfarbenie je veľmi rôznorodé, všeobecne sa ale dá povedať, že čím severnejšie rys žije, tým má svetlejšiu srsť, aby bol čo najlepšie maskovaný v zasneženej krajine. Základná farba prechádza od svetložltej až po červenkasto žltú s výraznými tmavohnedými škvrnami a pozdĺžnym pásom na chrbte. Tieto škvrny môžu byť podľa pôvodu rysa rôzne výrazné. V zime je srsť hustejšia, prechádza viac do siva a tmavé škvrny strácajú na zreteľnosti. Brucho je zreteľne svetlejšie až biele.

Charakteristickým znakom všetkých rysov sú trojuholníkové uši s čiernymi chlpmi na ich koncoch a tiež čierny koniec chvosta.

Má veľmi široké a guľaté laby. Rysovi ostrovidovi pri jesennej výmene srsti narastá na labách hustá dlhá srsť, slúžiaca ako snežnice, ktoré mu napomáhajú pri brodení sa snehom, a tým so šetrením ťažko získanej energie pri pátraní za korisťou a jej prenasledovaní. Toto ochlpenie spodkov láb uľahčuje rysovi nielen pohyb v sypkom snehu, ale pôsobí aj protišmykovo na klzkých zľadovatených plochách. Aj vďaka tomu má rys vyššie šance na dobehnutie potenciálnej koristi, ktorá nie je na klzký terén vybavená tak ako rys.