Medveď hnedý eurázijský

Ursus arctos arctos

Trudy & Hildegard

Brown bear
Užívajú si zaslúžený dôchodok

Naše medvedie staré dámy to nemali v živote ľahké. Pred príchodom do Malkia Parku nezažili ani náznak slobody. Žili v neustálom strese cirkusovej drezúry. Trudy a Hildegard sú v Malkia Parku na zaslúženom dôchodku po 20-ročnom vystupovaní v cirkuse ako atrakcia pre ľudí. Ich povinnosťou bolo jazdiť na mopedoch, a keď práve nevystupovali, oddychovali v stiesnenej klietke. Tak sme ich aj našli ako “nepotrebnú vec” odloženú v malej 60 metrov štvorcovej klietke. Do našej starostlivosti sa dostali vo veku 23 a 30 rokov. Prvýkrát v živote sa mohli okúpať a užívať si väčšieho priestoru až u nás. Žiaľ, ich celoživotné utrpenie v cirkuse ich poznačilo natoľko, že sa do dnešného dňa (aj keď už menej často) točia do kruhu – vytvorilo sa u nich tzv. “stereotypné správanie”.

 

Snažíme sa o odstránenie tejto poruchy vytvorením čo najvhodnejšieho výbehu – s vegetáciou, preliezkami, viacerými oddychovými zónami, hlbokým bazénom, rekonštrukciami výbehu, rozhadzovaním jedla po výbehu, vytvorením enrichmentov – aby sa ponamáhali a zabavili pri hľadaní potravy tak, ako by to robili vo voľnej prírode.

Stereotypné správanie sa zmierňuje, no aj napriek našej snahe sa už ich psychická, ale ani fyzická, porucha nebude dať úplne odstrániť.

Medveď hnedý má hnedú srsť, ktorá sa pohybuje od žltohnedej po tmavohnedú, červenohnedú a v niektorých prípadoch takmer čiernu. Dokonca bol zaznamenaný aj albinizmus. Srsť je v rôznej miere hustá a môže dorásť až do dĺžky 10 cm. Hlava je zvyčajne pomerne okrúhla so širokou lebkou. Na hlave sú relatívne zaoblené uši. Veľké laby sú vybavené pazúrmi, ktoré môžu dorásť až do dĺžky 10 cm. Hmotnosť sa líši v závislosti od biotopu a ročného obdobia. Samec sa od samice na prvý pohľad zjavom takmer nelíši, rozdiel je však vo veľkosti, nakoľko samce bývajú aj dvakrát ťažšie než samice.

Medveď hnedý eurázijský

Ursus arctos arctos

Trudy & Hildegard

Brown bear
Užívajú si zaslúžený dôchodok

Dátum narodenia

Trudy: 01.01.1985
Hildegard: 01.01.1992

RAD

Mäsožravce

čeľaď

medveďovité

DĽŽKA TELA

170-220 cm, chvost 5-20 cm

VÝŠKA

v kohútiku 90-125 cm

HMOTNOSŤ

150-350 kg

DĽŽKA ŽIVOTA

v prírode 20-30 rokov

DĽŽKA GRAVIDITY

6-8 mesiacov

POČET MLÁĎAT

1-3 (max.5)

Výskyt

stredná a východná Európa, škandinávske krajiny

Potrava

všežravec - v podmienkach Slovenska až 80% tvorí rastlinná strava (zvyšok hmyz, larvy, zdochliny…)

Trudy & Hildegard

Vyberte spôsob platby
Osobné informácie

Informácie o kreditnej karte
Ide o bezpečnú platbu šifrovanú SSL.
fakturačné údaje

Dar celkom €400,00

Naše medvedie staré dámy to nemali v živote ľahké. Pred príchodom do Malkia Parku nezažili ani náznak slobody. Žili v neustálom strese cirkusovej drezúry. Trudy a Hildegard sú v Malkia Parku na zaslúženom dôchodku po 20-ročnom vystupovaní v cirkuse ako atrakcia pre ľudí. Ich povinnosťou bolo jazdiť na mopedoch, a keď práve nevystupovali, oddychovali v stiesnenej klietke. Tak sme ich aj našli ako “nepotrebnú vec” odloženú v malej 60 metrov štvorcovej klietke. Do našej starostlivosti sa dostali vo veku 23 a 30 rokov. Prvýkrát v živote sa mohli okúpať a užívať si väčšieho priestoru až u nás. Žiaľ, ich celoživotné utrpenie v cirkuse ich poznačilo natoľko, že sa do dnešného dňa (aj keď už menej často) točia do kruhu – vytvorilo sa u nich tzv. “stereotypné správanie”.

 

Snažíme sa o odstránenie tejto poruchy vytvorením čo najvhodnejšieho výbehu – s vegetáciou, preliezkami, viacerými oddychovými zónami, hlbokým bazénom, rekonštrukciami výbehu, rozhadzovaním jedla po výbehu, vytvorením enrichmentov – aby sa ponamáhali a zabavili pri hľadaní potravy tak, ako by to robili vo voľnej prírode.

Stereotypné správanie sa zmierňuje, no aj napriek našej snahe sa už ich psychická, ale ani fyzická, porucha nebude dať úplne odstrániť.

Medveď hnedý má hnedú srsť, ktorá sa pohybuje od žltohnedej po tmavohnedú, červenohnedú a v niektorých prípadoch takmer čiernu. Dokonca bol zaznamenaný aj albinizmus. Srsť je v rôznej miere hustá a môže dorásť až do dĺžky 10 cm. Hlava je zvyčajne pomerne okrúhla so širokou lebkou. Na hlave sú relatívne zaoblené uši. Veľké laby sú vybavené pazúrmi, ktoré môžu dorásť až do dĺžky 10 cm. Hmotnosť sa líši v závislosti od biotopu a ročného obdobia. Samec sa od samice na prvý pohľad zjavom takmer nelíši, rozdiel je však vo veľkosti, nakoľko samce bývajú aj dvakrát ťažšie než samice.