Deň jabloní - 6. január

Deň jabloní – 6. január
jabloň

Jabloň domáca (Malus domestica) je listnatý strom, ktorý, trochu prekvapivo, pochádza z rovnakej čeľade ako ruža. Jeho predkom je Malus sieversii (jabloň sieversova).

Pochádza zo stredoázijských pohorí v južnom Kazachstane, Kyrgyzstane, Tádžikistane a v čínskaj provincii Sin-ťiang, no pestuje sa dodnes.

Jablká pochádzajúce zo Strednej Ázie sa potom dostali do Európy, kde rástli mnoho rokov, kým ich európski kolonisti v 17. storočí priniesli do Severnej Ameriky. Je možné, že jablone sú najstarším pestovaným stromom.

Deň jabloní sa začal ako oslava starej jablone, ktorá tu bola už dve storočia. Postupom času sa tento deň pretavil do oslavy samotného ovocia.

Zapojte sa do akcie Dňa jabloní – Apple Tree Day

Je to dobrý nápad zistiť si, či sa vo vašej oblasti konajú nejaké “jablčné“ udalosti.

Mnoho komunít môže na Deň jabloní hostiť miestne dedinské festivaly, kde sa predávajú tie najchutnejšie domáce jablkové dobroty.
To môže zahŕňať všetko od jablkových koláčov po jablkový mušt.
Je to skvelý spôsob, ako byť súčasťou komunity a vychutnať si niektoré z miestnych produktov.

 

My v Malkia Parku oslavujeme Deň jabloní – a jabĺk – v podstate každý deň.

Na jabĺčkach si totiž pochutnávajú takmer všetky zvieratká: primáty (gibony, malpy, lemure), kopytníky (kozy, ovce, somáriky, zebra), vtáky (vodné vtáctvo – tým jabĺčka, ale aj napríklad mrkvičku nastrúhame, obohatíme šrotom a otrubami a výživné raňajky môžeme podávať.

Jabĺčka milujú aj papagáje – papagájom dokonca napichujeme nakrájané jabĺčka na vetvičky a vzniká z toho pre ne dokonalá zdravá zábavka.

Na jablkách si pochutnávajú aj šelmy: medvedice Trudy a Hildegard, mangusty líščie, aj mediare.

Prekvapujú Vás tie šelmy?
Medvede sú totiž všežravce, z 80% bylinožravce, takže jabĺčka sú dôležitou súčasťou ich jedálneho lístka.

Akčné šelmy mangusty líščie (taktiež šelmy) majú taktiež jablká vo svojom jedálničku.
Radi však konzumujú aj iné ovocie a zeleninu, no najviac si pochutnajú na mäse, červoch, vajíčku.

Surikaty – susedia akčných mangúst sú síce tiež šelmy, ale pred jablkom uprednostnia šalát, ktorý sem-tam ukradnú korytnačkám, s ktorými obývajú vykurovaný výbeh. Základom potravy surikát je mäsko – červy, sarančatá, zofobasy, šváby, kuracie mäsko, vajíčka.

Vedeli ste že: jablká napomáhajú zreniu zeleniny a ovocia, s ktorými by ste ich mali uskladnené. Preto aj my v Malkia Parku skladujeme jabĺčka (aj každé ovocie a zeleninu) samostatne a oddelene.

 

Jablko a jeho účinky na zdravie:)

  • Jablko podporuje trávenie
  • Jablko proti infarktu aj stresu

Deň je vám krátky a strácate nervy? Potom je správny čas na jablko, ktoré priaznivo vplýva na nervový systém a je vhodné aj proti nespavosti.

Jablko má silné aromatické látky a práve vzhľadom na výskumy možno tvrdiť, že jablková koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a ochraňuje pred infarktom vznikajúcim z úzkosti.

Pred infarktom vás neochráni len vôňa, ale aj denná konzumácia dvoch až troch jabĺk.

 

  • Jablko pomáha znížiť hladinu cholesterolu

Dve až tri jablká denne počas niekoľkých mesiacov znižujú hladinu cholesterolu, lebo pektín absorbuje žlčové soli v črevách, a práve tie tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých si telo vyrába cholesterol.

 

  • Jablko bráni vzniku artériosklerózy

Bohatým obsahom flavonoidov, najmä kvercetínu, zabraňujú ukladaniu cholesterolu v cievach a ich následnému zužovaniu. Flavonoidy tiež oslabujú priľnavosť krvných doštičiek, čím sa znižuje riziko trombózy alebo vzniku krvných zrazenín.
Pravidelnou konzumáciou jabĺk môžeme predísť zužovaniu koronárnych artérií, a teda aj infarktu.

Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síra a mangán.  Pomerne vysoký obsah draslíka môže napríklad znížiť riziko cievnej mozgovej príhody.

Výskumy v Japonsku, kde strava obsahuje veľké množstvo soli, dokázali, že tí, ktorí pravidelne jedia jablká, majú nižší krvný tlak ako zvyšok populácie. Jablká totiž neobsahujú takmer žiaden sodík, sú však bohaté na draslík.

 

  • Jablko znižuje pravdepodobnosť žlčových kameňov
  • Jablko je vhodné aj pre diabetikov
  • Jablko pri nachladnutí, kašli, chrípke

Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán či popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká tiež veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C ako napríklad zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.

 

  • Jablká bránia vzniku rakoviny

Jablká majú silné protirakovinové schopnosti, ktoré chránia telo pred rakovinovými bunkami. Majú niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich zlúčenín, ako antioxidačné a protizápalové, ktoré sú zodpovedné za ich potenciálne preventívne účinky proti rakovine. Okrem toho jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny, čo je ideálne v boji proti kolorektálnemu karcinómu.

 

  • Jablká chránia pred vznikom astmy
  • Jablká udržujú zdravú pokožku
  • Jablko hydratuje, rovnako ako čistí pokožku. Pravidelný príjem jabĺk odstraňuje jemné vrásky a udržuje pokožku vlhkú. Jablko môžete aplikovať aj na tvár vo forme masky – strúhané jablko vtrite do pokožky tváre a nechajte 10-20 minút (alebo kým jablko úplne nevyschne) pôsobiť. Následne zmyte vlažnou vodou.

 

Zaujímavosti o jablku

Archeológovia zistili, že ľudia si pochutnávali na jablkách už 3500 rokov pred Kristom.

Jablčný strom rastie 4 až 5 rokov kým začne produkovať jablká. Potom môže strom dávať ovocie až 100 rokov.

Najobľúbenejší múčnik na svete je z jabĺk, jablkový závin.

Najznámejšie poviedky na svete s jablkami sú o Adamovi a o Eve.

Poďme teda osláviť deň jabloní konzumáciou zdravého jabĺčka:)